Saturday 26 May 2012

Sosej Roll lagiii..

Yahhhoo esk blk kg....lepas kelas cuti terancang esk kita org pun btolak blk...huhu...hubby minta buat sosej roll utk bekal dlm keta esk.....1 kilo bancuh arini....lenguh kaki weiii..dah lah kelas separuh hari mmg berdiri jer...pastu smbg wat roti plak....ni gulung org malas...klu MatGebu punyer lg kelaaasss gitu...Abg  Mat lilit sosej tuh..sy tak dan..main bungkus jer...hehe..sptutnyer sprinkle parsley kt atas tuh..tkda sy tabur jer oregano n parut mozarela sket....


mula2 dulu skema gak wat roti nih siap tmbang bagai...tp sbb dh bnyk kali wat...bole agak dah..
jom semak resepi..

1/2 kg tepg roti
11gm mauripan
1sd kecil bread softener
1/4 sd kecil bread improver
1/2 sd kecil garam
265ml( air+sebiji telur)
1 sd makan margerin

sedikit telur utk sapuan
serbuk oregano(resepi asal ltk parsley)
parutan keju mozarela

cara2
  1. masukkan air + telur +bread softener+garam +gula  kedalam pan breadmaker.
  2. masukkan pula tepung+ bread improver+mauripan kedalam pan.
  3. setting.....pilih menu dough...
  4. bila adunan membntuk dough masukkan marjerin..dan biarkan breadmaker menjalankan tugasnyer...
  5. selepas 60 minit..kluarkan dough n punch utk buang angin
  6. uli sket..n canaikan memanjang n masukkan sosej dan gulung...
  7. biarkan smpi adunan naik skali ganda lagi...sapukan telur n taburkan parutan mozarella..sprinkle kan sebuk oregano ataupun serbuka parsley....optional jer tuh..klu tk letak pun tkper..
bakar dngn suhu 170-180 sehingga warna kuning keemasan...sblom masuk dalam oven make sure oven tu dipanaskan dulu...

Thursday 24 May 2012

Fettucini Carbonara

Salam.ni fettucini yg kedua kali dah ni..sblom ni tk smpt nak amk gbr pun...yg nih br sempat....sbb anak2 tk sibuk pun nk makan sy dh gorengkan keropok lekor kt diaorg......sy dh tk ingt kat blog mana amk...sugguh ku tk igt....resepi nyer/......
  • 1/2 bgkus fettuci...direbus..
  • 2-3 cwn susu segar
  • garam secukupnya
  • bwg besar 11/2 labu
  • bwg putih 1 bj
  • cendawan butang (sy letak 1/2 tin n dipotong nipis2)
  • lada benggala merah n hijau
  • 1 sd kecil serbuk oregano
  • 4 btg sosej
  • 1bj tomata
Cara-cara
  1. tumis bwg merah n bwg putih yang telah dikisar (sy tk kisar pun sy masuk food processor) sampi garing.
  2. masukkan sosej yang telah dipotong nipis2 n kacau lg
  3. masukkan garam secukupnyer...
  4. Masukkan susu,sosej n cedawan butang..kacau smpi mendidih...
  5. tmbah serbuk oregano...
  6.  masukkan tomato yg telah dibelah..biarkan seketika ....
  7. curahkan keatas pasta fettucini yg telah direbus td.....n boleh ler Ngap...jngn lupa Bismillah....
Sweet Sour Ikan Tenggiri jerr..
Assalammualaikum wbkt. arini ari terakhir persekolahan...klu kt pantai timur ni kita org dh cuti...punyeler bnyak keje yg nk kene setel...it was the busiest week 4 me..2-3 days tk da kt sek..muqri 2 kali masuk kecemasan...alergi..badan dia naik bedang....geligata....mcm2 istilah..ada yg kt kena ludah hantu...Nauzubillah.....alhamdulillah...semua penyakit tu ada penawarnya....Tuhan tu maha pengasih dan penyayang....huhu..for sure ikan tenggiri ni tk gatal  tu yg msk ikan ni..badan betul2 penat....ikutkn hati igt nk beli jer tp..bila teringat rncangn Ejen Halal kt TV AlHijrah tuh ....aiii..mikir gok ni...biar msk sejenis jer..jnji halal n terjamin kebersihan...rupenye2  makanan yg memudaratkan tu hukumnya Haram klu kita makan...bukan nk tggu ada lemak babi jer....hhmm br sy tau.....mencari yg halal tu Fardhu...
 sweet sour ni salah satu hubby nyer fav. asal ikan jer..sweetsour....sweet sour ni simple jer...rs tk layak plak nk letk resepi..sbb korang kt luar sana lg canggihpunyer resepi....tp lah...klu sbt sweetsour semua org tau...tp rs tetap lain kan...tulah rahsia air tangan seseorg wanita...hhmm...kadg2 cara tumis tu mempengaruhi rasa...aada org tumis lada dulu..ada plak yg tumis bwg dulu...sy cuba keduanya2..mmg rs dia lain....sy suka tnyer org mask camna..especially makcik2 yg pndai2 masak tuh..ada tu warna sambal dia nampak merah gelap....ada yg merah muda....rahsia gelap cerah warna sambal ni bergantung pd cara menumis...klu yg merah gelap tu...dia tumis lada giling tu dngan gula...so bila gula tu dikaramelise kan dia jd warna gelap sket....sy tau ni bila kita org chatting kt kantin...ada kawan sy tu mak dia dulu niaga nasi lemak kt kg....dia bagtau cam tu ler mak dia buat....maung bawang pun ilang dek gula tuh...huhu..gitu ler..sdikit sebanyak yg dapat dikongsikan......uishh..pnjg plak membebel kali ni...wassalam.

Tuesday 22 May 2012

Sosej Swiss Roll
resepi: from blog MatGebu


  another roti...kali ni saya guna dough yg sama cuma pelbagaikan...gulung dengan sosej plak...







Sponge Choc Cake....hahah ini kek seorang amatur...kali ni sy lapis dngn pisang..klu ikut kelas k.zie tuh guna strawberi...tp disbbkan strawberi tk msk lg...tggu punyer tggu alih2 pisang yg mask..so bahang pisang je ler...tq tu kakzie..BakeNBakery Tmn Permint for a wonderful klas.....resepi sama jer dngn resepi yg sblom ni cuma sy lapis dngn pisang dan sapu krim coklat kt setiap lapisan tu...cerita pasal wat kek nih mmg geli hati...lepas kelas sy pun buat ler..first time mmg tk jd, kali kedua pn tk jadi sbbnyer tk pukul smpi kmbang...rupenye2 tk sama mcm buat kek biasa....sponge mix mmg kena pukul dlm 7-8 minit..agak2 naik sekali ganda bancuhan tu....klu tk mmg batat ler kek...ms kelas luper nk tnyer..asyik bercakap jer...moral of the story ms blaja jngn main2 hehhehee..gbr ni lm dh simpan ..tk sempat nk upload  n buat new post..bila ada masa ni ...bantai masuk skali gus...hahah..ni kan blog aku yg punyer..bukan ahmad albab yg punyer  hehehe....
Roti Keju Oregano
resepi dr MatGebu...





Roti dlm blog MatGebu tdk lah seperti ini....hhmmm....hangus sket....hahha...mgkin sbb guna black pan agaknya..klu ikt cikgu sains..banda hitam ni cepat panas...dan suhu dia kena adjust sket..lupa plak sbb excited lupa diri jap...yg ni resepi tk jumpa kt ne dah...mmg dr blog MatGebu tp..klu jenguk blog dia agak2 bentuk cam sama tuh ye ler tu...tekstur dlm ok cuma kt luar dia ter tinted lebih hehehe...anyway tq so much to MatGebu for the lovely recipe....lu mmg klaaaassss...
Roti Naik Pahang





Salam.arini badan rasa sengal2 sangat...tapi Alhamdulillah bila tgok anak dh back to normal...musim ni ramai sgt bdk2 demam...meroti lg...tk tahan tgok roti dlm blog mamafami n mamazieza tuh.....mengancam betul roti yg depa wat.......ni plak roti yg sy buat....kira ok ler...sedap...sy amk resepi the both mama.mmg jd...cayalah ...tq sooooo much for the lovely recipe..mmuuuahhhs...ni resepi dr blog mama..minta izin letak kt sini....



Ingredients :

260 air suam+ 1 bj telur
110g  sugar
500g tpg roti(high protein) 30g milk powder
1 sd kecil bread softener
1 sd kecil bread improver
11g instant dried yeast
80g margarine/butter

Bread Maker method :
1.saya masukkan semua bhn dalm breadmaker nih...setting Dough. 
2.selepas 60 minit...kuarkan dough...tumbuk2 sket bg kuar angin..
3.Timbang dlm 50 gm...bulatkan2.masuk dlm tray..
4. tggu dough naik skali lagi...agak2 dekat sekali ganda saiz asal...
5. sapu butter/marjerin...n taburkan sedikt gula atas roti...
6. bakar dalam oven yg dh dipanaskan lebih kurang 30 minit..


 

Sunday 20 May 2012

Roti Keju Beri Biru


Alhamdulillah...akhirnye berjaya mengepost gbr roti yg dh lama trsimpan ni...pergh ms nk buat punyeler bnyk halangan bila dh start wat alhamdulillah....best gak meroti nih...nikmat memasak nih ialah waktu dh siap...tgok cam syg nk makan...anak2 mmg suka sgt mkn roti...hubby plak suka masa panas2...mujur dan amik gbr sblom kena ngap...tq so much to MamaFami...sy amk resepi dr blog Mama....mmg best2 resepi roti dr blog Mama....minta izin post kt sini ye mama.

Bahan roti
1 bj telur
200 ml air suam+telur td..
100 gm gula (Mama guna 120 gm)
1 sd kecil garam
1 sd kecil pelembut roti/bread softener
500gm tepung roti/high protein
20gm susu tepung/anggaran 2sd makan
1 sd kecil bread improver* optional..bole jer klu tk letak...utk bg roti thn lama sket..
11 gram yis kering
70 gm majerin (dlm 1 sd makan)..(resepi asal 80 gm jer..)

Filling utk keju
120 gm krim keju
30 gm gula icing
1/2 sd kecil vanilla

krim kan bahan2 diatas..dan sedia diguna...

cara2 
saya mskkn kesemua bahan dlm breadmaker...gi kt dough setting...after 60 minit, saya punch kluarkan angin...n bentukkan2....biar jap naik sekali ganda dr saiz asal n bakar...