Saturday 3 December 2011

Pastry Choux

Adunan Asas; Pastri Choux.....kegunaannya utk buat Krim paf n chocolate eclairs...resepi ni sy amik dr buku Roti Kek&Pastri by Norani Sidek....ms bnyk free br dpt belek buku2 masakan...Alhamdulillah most of the recipes from this book work out...sp2 yg br blaja nk wat roti kek n pastri this the best book u must have...(hehhe promote plak)mula2 buat krim paf tk brpa jd...muka mmg cantik tp tekstur dia keras sket......tp sy ni tk puas hati.....krim paf ni favourite my hubby..he really likes it..nak2 bila dia ckp krim paf kt kedai tu lg sedap n lg lmbut...huuu..panas telinga dgr..tu yg usaha jugak tu..tercabar plak rasa...so..finally Alhamdulillah, everthing is as God' wills, i'd made the best krim paf ever for my beloved hubby.mmg lmbut mcm kt kedai yg dia slalu beli tuh...ilang plak sorg customer mkcik tu... kt bwh ni resepinya.
Bahan2
  • 1/2 liter air sejuk(bukan air dr freezer)
  • 250 gm tpg gandum( dlm 2.5 cwn)
  • secubit garam
  • 100 mentega(1.5 cwn)
  • 3 bj telur gred B
  • 1/2 camca teh gula kastor
Kaedah menyediakan pastri choux;
  1. air,mentega n gula dmasak hgga mendidih.
  2. kecilkan api,masukkan tpg n dikacau dngn senduk kayu shgga adunan tk melekat di periuk.(hati2 sp yg guna vision sbb dia simpan haba yg lama.)
  3. kluarkn adunan dr priuk, msskn ke dlm bekas yg lain n sejukkan selama 15minit.
  4. masukkan telur satu per satu, pukul sehgga sebati dan adunan kelihatan agak berkilat.
  5. hhmm pastu masukkn dlm piping bag n pipe on tray yg dh dilenser dgn lebihan butter td(klu ada)
untuk krim kastad(ni resepi dr k sZaharah n yg tukag salin kak maziah...tq guys..)
  1. susu cair 1 tin
  2. air 1 tin(tinsusu cair tu)
  3. gula 10-12 sd makan
  4. kastard 8 sd besar(jngn penuh2 sgt)
  5. vanilla 6-7 sd kecil.
bring to boil susu air n gula smpi gula larut...ceduk dlm3-4 sd...msukkn dlm kastad kacau smpi tk berbintil n masukkan dlm periuk td n kacau smpi pekat.....sy buat 1/2 dr adunan krim kastad tu sbb bnyk lebih....selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment