ni resepi amik dr CMG...blogger yg mula2 sy singgah...n smpi skrg...tq so much pd abg Mat... bnyk resepi n ilmu yg dpt dr blog abg Mat...n ramai yg dh dpt manfaat dr nye..insyaAllah semoga pnjg umur sihat badan n dpt berkongsi resepi dn tips2 yg sgt berguna..esp utk sy ni yg br nk blaja msk n ber blog bagai..adanya blogger2 yg tk lokek dngn ilmu maka berasap sentiasa lah dapur sy tuh...sy minta izin fr abg mat nk letk resepi kat sini ye...
BAHAN-BAHANNYA :-)
130 g mentega berkualiti( sy guna buttercup jer)
125 g gula halus
3 biji telur gread "B"
250 g tepung gandum*
10 g susu tepung*
15 g baking powder*(*disatukan dan diayak)
130 ml susu sejat "IDEAL"
1 camca teh esen vanilla
Bluebery filling secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
130 g mentega berkualiti( sy guna buttercup jer)
125 g gula halus
3 biji telur gread "B"
250 g tepung gandum*
10 g susu tepung*
15 g baking powder*(*disatukan dan diayak)
130 ml susu sejat "IDEAL"
1 camca teh esen vanilla
Bluebery filling secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 200C, alas muffin pan dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Ketepikan.
- Putar mentega dan gula halus hingga berkrim, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Jarak waktu antara 1 biji telur ialah 1 minit.
- Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung tadi berselang seli dengan susu cair, hingga habis dan di akhiri dengan esen vanilla. Putar hingga rata.
- Sudukan ke dalam muffin cup tadi 1/2 penuh dan sudukan 1/2 camca teh blueberry filling, tambah sedikit lagi adunan. Buat hingga siap.
- Masukkan dalam oven yang telah dipanaskan tadi dan turun kan suhu kepada 180C, bakar selama 20 - 25 minit atau hingga peerang keemasan. Sejukkan sebelum dihidang untuk minum petang...Menghasilkan kurang lebih 20 biji muffin bergantung pada saiz muffin cup yang anda gunakan..
No comments:
Post a Comment