Saturday 3 December 2011

Fettucini

smalam mee arini bantai fettucini plak...spaghetti abish....fettucini ni sy beli kat Pok En Ting(one of the most famous grocery in our town)...dulu kecik je kedainyer...besar bangat kedainye ler ni...everyone in d family likes my fettucini....



Resepi fettucini

  • *      ½ bungkus fettucini
  • *      300gm daging cincang(sy blend dlm food processor..)
  • *      1 ulas bwg putih
  • *      1.5 labu bwg besar yg didadu(dadu  halus sket)
  • *      1 bj tomato
  • *      Cili boh(buat sendri..klu yg kedai punyer warna dia tk menarik n pedas n..n..nn)
  • *      1.5 camca  serbuk oregano(ikt nk letak banyk mana... tk nak letak pn tk pe.. tp tk     rasa ala2  
  •       italy ler)
  • *      Garam
  • *      Sos cili n tomato Kimball(ikut selera nk bnayak mana...sy lebihkan sos tomato)
  • *      Air asam jawa sket (klu nk lg kik masam dier...)
Kaedah
1.       Rebus  fettucicini n masukkan sedikit minyak supaya pasta nmpk berkilat n tk melekat(klu ada olive oil  
pn  sangt di galakkan..sy guna minyak seri murni jer..).bila dh lembut angkat n toskan airnya
2.       Tumis bwg merah bersama bwg putih smpi naik bau n semerbak satu umh...hehehe
3.       Masukkan.. cili boh n garam...goreng smpi garing.
4.       Masukkan daging cincang..tumis kesemuanya smpi daging masak.. masukkan tomato yg di blend.
5.       Perisakan dengn sos cili n tomato n serbuk oregano...sy masukkn sos tomato dalam 3.5 sd makan n 1   sd makan sos cili.
6.       Slalunyer dgn sos tomato dh masam dah, tp kemasamannyer akan lebih kik klu tmbh asam jawa sket...(hhmm..inilah yg membezakan masakan kita dngn omputih tu...our tamarind juice is the best maa...).wasalam.

No comments:

Post a Comment