2 hari lepas sy gi beli tpg sponge mix yg plain...boring plak asyik wat coklat sponge...so nk try flavour lain plak...nampak ada pewarna pink n perasa strawberry emulco kt dlm peti...why not try strawberry plak...resepi ni sy dpt dr kelas buat kek Kak Zie from Bake& Bakery Ingredient...Tmn Permint...tq so much kak zie...minta share resepi kt sini.kek ni sy bancuh 2 adun sbb nk bg member sebiji...mudah jer buat nyer...jom kita intai resepinya...
500 gm tpg sponge miw
8 bj telur (gred B)
100 gm air
1 sudu makan ovallete
1 sd kecil pewarna pink
1 sd kecil perasa strawberry( sy guna emulco)
100 gm butter yg telah dicairkan n disejukkan
Kaedah
- panaskan oven pada suhu 180-200'celcius dan lenserkan acuan 7"inci.
- satukan semua bahan kecuali mentega cair,ovalette,pewarna pink n perasa strawberry ,pukul sehingga kembang dan naik 2 kali ganda.(pukul dengan kelajuan tinggi selama lbh kurang 6-7 minit.
- apabila bancuhan naik 2 kali ganda masukkan mentega yg dicairkan(mentega cair mesti berada pada suhu bilik seblom dimasukkan ke dalam bancuhan.)
- kacau adunan dengan spatula atau senduk sehingga mentega td rata.
- masukkan sesudu kecil pewarna pink n perasa strawberry ke dalam bancuhan dan kacau rata
- masukkan bancuhan ke dalm tin pembakar dan hentak-hentakkan sedikit supaya tk gap udara.
- bakar sampai masak.
- apabila kek dh msk...sejukkn dia tas redai...kebiasannya kek sponge ni akan mengecut sedikt dr saiz asal selepas msk....
- untuk topping sy guna non dairy whipping cream yang dipukul sehingga menghasilkan soft peak.
No comments:
Post a Comment