Friday, 22 June 2012

Asam Pedas Terung Pipit

heh..ni satu lagi masakan yg selalu ibu masak....asam pedas ibu mmg slalu dpt pujian....antara dialog yg slalu sy dengar"sodap masak asam kau Sari'ah"..balik br2 ni....ibu dh tk sentuh dapur...so sy ler yg jdi DO...heh..trima arahan masak asam pedas...ibu mmg suka menanam...terung pipit nih baru jer petik...asam keping pn wat sendri..kt kg, ibu sy ada tanam pokok asam gelugor nih...masa lapang dia slice buah asam tuh n jemur kering...asam keping mahal gak sekilo ler ni...


bahan2
  • 4-5 biji bawang merah
  • 3 biji bawang putih
  • 2 sd makan cili boh (yg direbus sendiri..klu yg dipasaran tu slalunyer tk sedap n warna dia tk cantik)
  • 4-5 buah terung pipit
  • 2 ekor ikan senangin
  • dalam 1 sd makan(sy letak penuh).asam jawa...ikut tahap kemasaman anda...
  • garam secukupnyer..some people suka letak gula sket..tapi gula nih satu kepantangan utk org negori sembilan nih...ibu sy tk suka letak gula...
  •  
caranya2
  • kisar bawang merah n putih....
  • tumis cili hingga garing n masukkan bawang yang dikisar..tumis lagi hingga bawang garing n terbit minyak nyer..masukkan garam
  • masukkan ikan telah dibersihkan..
  • gaul sekejap..masukkan air asam jawa n besar api sedikit...biarkan sehingga mendidih..rasa ler sket masam ke masin ker..n adjust ler rasa ikut selera kiter...
  • masukkan telur pipit yang dibelah memanjang hingga hampir putus..
  • kecilkan api n renehkan beberapa minit sambil tutup dngn tutup periuk separuh jer tutup...
  • tutup api n ready to ngap....jngn lupa Bismillah....

No comments:

Post a Comment