Friday, 22 June 2012

 Pindang Telur Puyuh

balik kg cuti sek br2 nih makanan yg di masak bnyk berorientasikan puyuh..puyuh goreng berlada...rendang puyuh...n Pindang telur puyuh...kt sini sy nk kongsi masakan..... bole dikira masakan tradisi org negori...telur pindang..slalunyer org negori guna telur ayam jo...n klu ibu sy akan wat pindang ni klu bnyak telur rebus..normally musim2 knduri kawin ler..telur tk tau nk wat ape dah...wat ler pindang....pindang negori ni dia letak pucuk ubi yg dimayang halus mcm bunga rampai tuh...tp biler sy yg duk dapur ....pucuk ubi tuh jdi ikut style tuan yg masak ler..heh...lauk ni base dia macam masak lemak cili padi gak n slalunyer masakan ori negori tk letak seulas bawang pun dalam masakan masak lemak cili api nih...cuma pakai cili api....asam keping....n kunyit hidup..tpi santan dia kena lomak lah...br kawwww......gbr2 dlm blog sy nih tk secanggih dlm blog2 masak yg glemer2 tuh..nih pakai kamera panasonic lumix jer....biasa2 jer....so sp2 yg tersinggah n terbaca nih..terima ler seadanyer...rasa pindang telur ni memang sodappp...makan dngn nasi paneh2..pergghh tak ingat makk...

 bahan-bahan dia cukup mudah..
  • telur puyuh/ayam yg sudah direbus
  • santan secukupnyer..dlm 1 biji kelapa yang kering..barur lomak..
  • secekak pucuk ubi
  • sehelai daun kunyit(balut dngn pucuk ubi semasa dimayang)
  • cili api(ikt pedas) sy tk letak bnyk...
  • asam keping...dlm 1 kpg jadilah..
  • garam secukup raso..
cara-caranyer..
  • rebus telur n ketepikan
  • dalam kuali masukkan cili api, garam, santan...
  • guna api sederhana jer..dikacau supaya tk pecah minyak...
  • kali pertama santan mendidih masukkan telur n kacau lagi
  • selepas 2-4 minit baru masukkan pucuk ubi n  daun kunyit..kecilkan api
  • balik-balikkan telur n daun..kacau sehingga terbit minyak...siapp..


No comments:

Post a Comment