Saturday, 26 May 2012

Sosej Roll lagiii..

Yahhhoo esk blk kg....lepas kelas cuti terancang esk kita org pun btolak blk...huhu...hubby minta buat sosej roll utk bekal dlm keta esk.....1 kilo bancuh arini....lenguh kaki weiii..dah lah kelas separuh hari mmg berdiri jer...pastu smbg wat roti plak....ni gulung org malas...klu MatGebu punyer lg kelaaasss gitu...Abg  Mat lilit sosej tuh..sy tak dan..main bungkus jer...hehe..sptutnyer sprinkle parsley kt atas tuh..tkda sy tabur jer oregano n parut mozarela sket....


mula2 dulu skema gak wat roti nih siap tmbang bagai...tp sbb dh bnyk kali wat...bole agak dah..
jom semak resepi..

1/2 kg tepg roti
11gm mauripan
1sd kecil bread softener
1/4 sd kecil bread improver
1/2 sd kecil garam
265ml( air+sebiji telur)
1 sd makan margerin

sedikit telur utk sapuan
serbuk oregano(resepi asal ltk parsley)
parutan keju mozarela

cara2
  1. masukkan air + telur +bread softener+garam +gula  kedalam pan breadmaker.
  2. masukkan pula tepung+ bread improver+mauripan kedalam pan.
  3. setting.....pilih menu dough...
  4. bila adunan membntuk dough masukkan marjerin..dan biarkan breadmaker menjalankan tugasnyer...
  5. selepas 60 minit..kluarkan dough n punch utk buang angin
  6. uli sket..n canaikan memanjang n masukkan sosej dan gulung...
  7. biarkan smpi adunan naik skali ganda lagi...sapukan telur n taburkan parutan mozarella..sprinkle kan sebuk oregano ataupun serbuka parsley....optional jer tuh..klu tk letak pun tkper..
bakar dngn suhu 170-180 sehingga warna kuning keemasan...sblom masuk dalam oven make sure oven tu dipanaskan dulu...

No comments:

Post a Comment